Weblinks GOZ

Musea in de regio

Weblink Het NZH vervoersmuseum

De gedachte om een museum te realiseren ontstond in 1981 tijdens een overzichts-tentoonstelling ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het NZH tram en busbedrijf aan de Leidsevaart te Haarlem.

De belangstelling voor deze tentoonstelling aan de zijde van publiek, personeel en NZH hobbyisten was groot. De gedachte aan een permanente expositie over het NZH tram en busbedrijf raakte in een stroomversnelling toen in 1986 de in 1976 begonnen herbouw van de laatst overgebleven "boedapester" door een werkgroep van de tramweg-stichting gereed kwam.

Intussen waren van alle kanten foto's documenten en voorwerpen toegestroomd. Met het al aanwezige materiaal kon op 11 april 1986 door NZH-directeur de heer Testa in een van de busgarage afgescheiden deel een volgens hem "klein maar knus bedrijfsmuseum" worden geopend.

747

Weblink Museum De Cruquius

Vanaf het moment van overdracht was de Cruquius (als museum) een van de eerste monumenten van Bedrijf en Techniek in Nederland. Veel geld voor onderhoud was er echter niet, waardoor bijvoorbeeld de (eikenhouten) stortvloer vrijwel volledig was vergaan.

Een legertje vrijwilligers, gesteund door een groot aantal sponsors besloot tot restauratie en tot het vervullen van een sinds 1933 gekoesterde wens, het weer in beweging stellen van het gemaal. In plaats van stoom werd een vrijwel onzichtbaar geinstalleerd hydraulisch syteem gebruikt om machine en balansarmen aan te drijven en zo het verleden te doen herleven.

Na vele jaren hard werken, met als afsluiting een stralend hoogtepunt, het officiële weer in beweging stellen vam het oude gemaal op 4 juni 2002, door kroonprins Willem Alexander.

Sindsdien is De Cruquius in beweging, een schouwspel waarvan bezoekers elke dag kunnen genieten, maar ook diep onder de indruk raken van wat destijds tot stand is gebracht.

836

Weblink Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum is hét centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. Het Zandvoorts Museum beheert het erfgoed van de gemeente Zandvoort. Door actuele tentoonstellingen over nieuwe en oude kunst, aanverwante lezingen en rondleidingen laten wij graag het erfgoed van Zandvoort zien.

Door creatieve workshops, de activiteiten van het museumpodium en de wisseltentoonstelling zorgt het Zandvoorts Museum voor een gevarieerde museumjaarkalender.

De activiteiten van het Zandvoorts Museum sluiten nadrukkelijk aan op alle toeristische en recreatieve uitingen van de gemeente Zandvoort en haar ondernemers. Denk aan het jaarlijkse EK Zandsculpturen en de Historische Grand Prix.


De geschiedenis van Zandvoort, wordt aan de hand van interactief collectiebeheer, de erfgoedleerlijn voor basisscholen, georganiseerde wandelingen door het oude centrum van het dorp veel besproken. Daarnaast is in de verschillende stijlkamers van het museum de nostalgie van oud Zandvoort terug te vinden. De collectie van het Zandvoorts Museum is ook online toegankelijk, bekijk de collectie via deze website op pagina Collectie en ontdek duizenden prenten, foto`s en schilderijen.

244