Skip to main content

Andere websites

Zandvoortse weblinks

Weblink Zandvoortse Bomschuit Bouwclub

Op initiatief van de heren C.J.Wagenaar(oud-voorzitter van het Genootschap oud-Zandvoort) en A.Steen (historicus) werd op 20 november 1977 de Historische modelbouwvereniging de Zandvoortse Bomschuit Bouwclub opgericht met als locatie de zolder van het toenmalige Cultureel Centrum, nu het Zandvoorts Museum.  

Het doel wat de beide heren voor ogen hadden was het maken van schaalmodellen van bomschuiten maar ook verdwenen gebouwen of gebouwen die op het punt stonden gesloopt te worden.

732

Weblink Folklorevereniging "De Wurf"

De Folklorevereniging De Wurf is opgericht op 1 februari 1948 als Buurtvereniging en later uitgegroeid tot Folklorevereniging. De naam De Wurf is ontleend aan een plaats bij het strand, waar vroeger de bomschuiten werden gebouwd, want Zandvoort was vroeger een vissersplaats. De klederdracht van Zandvoort is de Rijnlandse dracht.

706

Weblink Zandvoortse bijnamen

Overzicht van Zandvoortse bijnamen en scheldnamen.

738

Zandvoortse Musea

Weblink Juttersmuseum

De site geeft een idee wat er zoal te zien is aan gejutte voorwerpen.(Jutten is het oprapen van voorwerpen op het strand, niet wetend van wie ze komen of zijn).
Voorwerpen die voor een -klein- deel zijn verloren door zeevarenden of zijn achtergelaten door strandbezoekers. Een gedeelte hiervan komt van de zeebodem maar verreweg het meest voorkomend zijn voorwerpen die van schepen afkomstig zijn. Een deel is verloren en een deel is overboord gegooid.

Het mu-ZEE-um is drie dagen per week geopend, maar is vaker open in vakanties en voor groepen op afspraak.
Het mu-ZEE-um werd geopend op 30 mei 2000

679

Weblink Zandvoorts museum

Het Zandvoorts Museum is ontstaan uit het in 1977 opgerichte ‘Cultureel Centrum’ dat in het bezit was van een oudheidkundige collectie. Sinds 1980 is het beheer van deze collectie ondergebracht bij de Gemeente Zandvoort en in 1994 is de naam van het Cultureel Centrum gewijzigd in ‘Zandvoorts Museum’.

Genealogie & Stamboomonderzoek

Weblink Noordhollandse Huwelijken

Overzichten en bevolkingsreconstructies, gemaakt aan de hand van de huwelijken die in deze gemeenten plaatsvonden in het tijdvak 1811-1890 en soms van voor 1811.
Betreft de gemeenten Andijk, Barsingerhorn, Beemster, Broek op Langedijk, Beverwijk, Egmond aan Zee, Harenkarspel, Hensbroek, , Huizen, Katwoude, Midwoud, Muiden, Nieuwe Niedorp, Noord-Scharwoude,  Oterleek, Oude Nieuwsorp, Oudkarspel, Petten, de Rijp. Schagen, Sint Pancras, Sint Maarten, Twisk, Ursem, Veenhuizen, Venhuizen, Velsen, Warmenhuizen, Wimmenum, Winkel, Wieringen met Wieringerwaard, Zandvoort, Zeevang en Zuid-Scharwoude.

704

Weblink Trefwoordenlijst Genealogie

In deze 4e uitgave zijn weer meer trefwoorden en begrippen toegevoegd. Totaal zijn er circa 20.000 trefwoorden met hun betekenis opgenomen. Niet alleen Genealogie trefwoorden maar ook woorden uit gerechtelijke akten, Schepenakten, rechtbankverslagen etc. Ook nu zijn alle woorden gewoon overgenomen die zijn gevonden, inclusief schrijf- en typefouten etc.

Archieven

Weblink Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief is hét historisch informatiecentrum voor Noord-Holland, Kennemerland en Haarlem.

Op deze website kunt u gegevens vinden over de geschiedenis van de hele provincie, van de regio Kennemerland (in het bijzonder van de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort) en van de provinciehoofdstad Haarlem.

963

Weblink Nationaal Archief

Het Nationaal Archief bestaat officieel sinds 4 juni 2002. Maar het archiefwezen in Nederland is inmiddels al 200 jaar oud.
Als ‘nationaal geheugen’ beheert het Nationaal Archief de archieven van de landelijke overheid, maar ook archieven van individuele personen die van nationaal belang zijn geweest.

865

Weblink Koninklijke Bibliotheek

De KB participeert in ruim 30 nationale en internationale samenwerkingsverbanden. Behoud, beheer, documentatie en beschikbaarstelling van het nationaal cultureel erfgoed. Bezit ruim 6 miljoen items = ruim 110 kilometer bibliotheekmateriaal (boeken, kranten en tijdschriften)
Op jaarbasis groeit de collectie met 50.000 boeken en 90.000 afleveringen van periodieken. Daarnaast komen er jaarlijks 1,5 miljoen electronische publicaties bij. In het e-Depot worden jaarlijks ca. 2 miljoen items geladen.

1230

Weblink Het ANP-archief

Het ANP werd in 1934 opgericht door de 92 in de Nederlandse Dagblad Pers (NDP) verenigde kranten in Nederland. Die kranten koesterden al lang de wens om een eigen onafhankelijk nationaal persbureau te bezitten. Door de uitvoering van die wens werd Nederland het eerste land ter wereld waar alle dagbladen op een gezamenlijk telexnet waren aangesloten.

Sinds zijn bestaan vanaf 1934 heeft het ANP een eigen archief opgebouwd.
Het begon met tekstvellen met nieuwsberichten geschreven door journalisten. De ingebonden tekstvellen worden zorgvuldig bewaard.

Een paar jaar later, vanaf 1937, was het nieuws ook via de radio te beluisteren. Het archief werd uitgebreid met uitgetypte teksten van radiobulletins en geluidsbanden van radio-uitzendingen van de Radionieuwsdienst ANP.

Na de Tweede Wereldoorlog startte het ANP in 1946 met een eigen Fotodienst. Tot dan toe was het technisch nauwelijks mogelijk geweest foto's zo snel te bewerken dat deze naast de tekst in de kranten konden worden afgedrukt.

Er is een lange weg afgelegd: van de glasnegatieven uit de vroegste periode van de persfotografie en de omslachtige behandeling tot een afdrukbaar cliché tot aan de digitale camera's sinds 1996, van waaruit foto's via internet onmiddellijk de wereld over  gaan.
Het merendeel van ruim een halve eeuw fotoproductie is bewaard gebleven.

Beeldbanken

Weblink Beeldbank Noord-Holland

De Beeldbank-NH is een initiatief van de archieven en historische verenigingen van Noord-Holland, die prachtig historisch beeldmateriaal over Noord-Holland beheren. U kunt op deze site zoeken naar oude foto's, prentbriefkaarten, tekeningen, prenten en kaarten van plaatsen en gebeurtenissen in Noord-Holland, van de 16e eeuw tot heden.

703

Weblink Geheugen van Nederland

Het Geheugen van Nederland is het nationale programma voor de digitalisering van het Nederlands cultureel erfgoed. Het programma wil de (verborgen) collecties van archieven, musea en bibliotheken digitaliseren en beschikbaar stellen op Internet. Al het digitale materiaal -afbeeldingen, maar ook geluid, bewegend beeld en tekst- is te bekijken en te beluisteren via deze site.

De website van Het Geheugen laat zich het best omschrijven als een enorme digitale schatkamer van het Nederlands verleden. Bezoekers kunnen door tientallen historische collecties bladeren, of gericht zoeken naar (beeld)materiaal over een specifiek onderwerp. De site heeft ook een apart educatief gedeelte. Docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs vinden hier digitale lessen die ontwikkeld zijn op basis van bestaande Geheugencollecties.

1115

Weblink Rob Bossink

Foto's van Zandvoort aan Zee

Overige websites van Rob Bossink:

Website met "OUDE" foto's en films over Zandvoort:

www.zandvoortvroeger.nl en www.zandvoortsfotomuseum.nl

Musea in de regio

Weblink Het NZH vervoersmuseum

De gedachte om een museum te realiseren ontstond in 1981 tijdens een overzichts-tentoonstelling ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het NZH tram en busbedrijf aan de Leidsevaart te Haarlem.

De belangstelling voor deze tentoonstelling aan de zijde van publiek, personeel en NZH hobbyisten was groot. De gedachte aan een permanente expositie over het NZH tram en busbedrijf raakte in een stroomversnelling toen in 1986 de in 1976 begonnen herbouw van de laatst overgebleven "boedapester" door een werkgroep van de tramweg-stichting gereed kwam.

Intussen waren van alle kanten foto's documenten en voorwerpen toegestroomd. Met het al aanwezige materiaal kon op 11 april 1986 door NZH-directeur de heer Testa in een van de busgarage afgescheiden deel een volgens hem "klein maar knus bedrijfsmuseum" worden geopend.

747

Weblink Museum De Cruquius

Vanaf het moment van overdracht was de Cruquius (als museum) een van de eerste monumenten van Bedrijf en Techniek in Nederland. Veel geld voor onderhoud was er echter niet, waardoor bijvoorbeeld de (eikenhouten) stortvloer vrijwel volledig was vergaan.

Een legertje vrijwilligers, gesteund door een groot aantal sponsors besloot tot restauratie en tot het vervullen van een sinds 1933 gekoesterde wens, het weer in beweging stellen van het gemaal. In plaats van stoom werd een vrijwel onzichtbaar geinstalleerd hydraulisch syteem gebruikt om machine en balansarmen aan te drijven en zo het verleden te doen herleven.

Na vele jaren hard werken, met als afsluiting een stralend hoogtepunt, het officiële weer in beweging stellen vam het oude gemaal op 4 juni 2002, door kroonprins Willem Alexander.

Sindsdien is De Cruquius in beweging, een schouwspel waarvan bezoekers elke dag kunnen genieten, maar ook diep onder de indruk raken van wat destijds tot stand is gebracht.

836

Weblink Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum is hét centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. Het Zandvoorts Museum beheert het erfgoed van de gemeente Zandvoort. Door actuele tentoonstellingen over nieuwe en oude kunst, aanverwante lezingen en rondleidingen laten wij graag het erfgoed van Zandvoort zien.

Door creatieve workshops, de activiteiten van het museumpodium en de wisseltentoonstelling zorgt het Zandvoorts Museum voor een gevarieerde museumjaarkalender.

De activiteiten van het Zandvoorts Museum sluiten nadrukkelijk aan op alle toeristische en recreatieve uitingen van de gemeente Zandvoort en haar ondernemers. Denk aan het jaarlijkse EK Zandsculpturen en de Historische Grand Prix.


De geschiedenis van Zandvoort, wordt aan de hand van interactief collectiebeheer, de erfgoedleerlijn voor basisscholen, georganiseerde wandelingen door het oude centrum van het dorp veel besproken. Daarnaast is in de verschillende stijlkamers van het museum de nostalgie van oud Zandvoort terug te vinden. De collectie van het Zandvoorts Museum is ook online toegankelijk, bekijk de collectie via deze website op pagina Collectie en ontdek duizenden prenten, foto`s en schilderijen.