Jaap Paap verteld over de ZV4

Geschreven door Jaap Paap   
vrijdag, 10 april 2009
Onderstaand verhaal heeft Jaap Paap begin 2005 voor ons opgeschreven
 
De ZV4 was eigendom van Leendert Koning, geboren 20 maart 1875 en gehuwd met Sientje Kemp. Hun dochter Dirkje werd in 1905 geboren. Leen had de schuit en die noemde hij "De jongedochter Dirkje". Sientje dreef een z.g. water- en- vuur- winkeltje in de Kruisstraat. 
bld00821             De ZV-4 op het Zandvoortse strand, wachtend op de vloed om uit te varen

Door ziekte van Sientje kwam Leen zo rond 1926 aan wal, werd kruidenier en de bom werd overbodig. De schuit werd later verkocht aan het Zuiderzeemuseum en door hen geschonken aan de Gemeente Zandvoort, onder voorwaarde dat een plekje gezocht moest worden om de schuit tentoon te stellen.

Zandvoort - Bomschuit op het strand  De ZV4 lag als laatste bomschuit nog enige tijd op het strand als toeristische attractie.

Dirkje was intussen getrouwd met Joop Paap (later aardappelhandelaar) en wat doe je als pasgetrouwde om je schoonvader te behagen? Helpen natuurlijk, want de boot moest van strand af. Er werden een paar bekenden gecharterd en de klus begon. Op naar de Tol. Maar hoe? Met een paar dikke boomstammen werd de "Dirkje", die lag voor de trap bij de watertoren, de Strandweg op, de Hogeweg neer zo naar de Tol gerold. Door iedere keer de achterste stam weer naar voren te brengen lukte het. 

Zandvoort - Bomschuit                                  De ZV-4 in het Kostverloren Wandelpark

Ze zijn er ongeveer de hele dag mee bezig geweest. Op de boomstammen waarmee hij werd gerold werd hij óók tentoongesteld. Die zijn dus ook, net als de "Jongedochter Dirkje" gedurende de tweede wereldoorlog  in de kachel terecht gekomen! Dirkje en Joop werden mijn schoonouders en zo kwam dit verhaal mij ter ore.

Jaap Paap.