Skip to main content

De merkwaardige ontmoeting van een zeeloods

Uit de Klink van 1981 - Een merkwaardige ontmoeting van een zeeloods
Met deze zeeloods bedoelen wij een zekere Arie de Graaf, geboren in 1858 te Den Helder en overleden te IJmuiden op 1 januari 1931. In de tijd dat deze Arie de Graaf nog loodsleerling in IJmuiden was, maakte hij een voorval mee, dat wij hier nog eens willen vertellen. De stof er voor ontlenen we aan een eind jaren ’70 verschene nummer van "De Blauwe Wimpel", maandblad voor de scheepvaart.
 
Bij de Semafoor te IJmuiden - het was in de tachtiger jaren van de 19e eeuw - stond aan de waterkant een wachthuisje van het Loodswezen. Op een dag dat genoemde Arie de Graaf daar met een maat de wacht had, verschenen een dame en twee heren, die in 't Duits informeerden of ze naar de overkant konden worden gebracht. Ze waren langs het strand van Zandvoort komen wandelen en wilden naar Wijk aan Zee. Arie de Graaf sprak een redelijk mondje zeemans-Duits, wees op de jol die bij het wachthuisje lag en nodigde het drietal uit in te stappen, waaraan men prompt voldeed.

bld07819                                     Keizerin Sissi zoals wij haar kennen.

Ze toonde zich nogal angstig
Aan de overkant gekomen sprong de maat van de Graaf als eerste uit de jol, nam de deftige heren om de beurt op zijn rug opdat die niet tot over hun knieen door het water behoefden te waden en kreeg ze droog aan wal. Intussen zat Arie de Graaf alleen met de beeldschone jonge vrouw in de jol. Ze toonde zich nog al angstig bij het vooruitzicht om op dezelfde manier naar de wal te worden getransporteerd, waarop de Graaf haar gerust stelde en zei dat er niets kon gebeuren. Hij moest haar echter wel uit de boot en in zijn armen nemen om haar bij haar vrienden te brengen. Of ze daar bezwaar tegen had? Nee, dat had ze in ’t geheel niet, zei ze.

Een Oostenrijks geldstuk
Hierna tilde hij haar op, nam haar stevig in z’n armen, zorgde ervoor dat haar rokken niet nat werden en zette haar veilig op de kant. Al die tijd had ze zich zo stevig mogelijk aan de jonge loods vastgeklampt! Haar dankbaarheid was groot. Ze haalde haar beursje voor de dag en gaf beide loodsleerlingen een stuk. Die bekeken het, waarop de dame vertelde dat het een Oostenrijks geldstuk was. Ook vertelde ze dat ze veel van Holland hield, graag naar Zeebad Zandvoort ging en ook wel eens in een chalet in Santpoort logeerde. Wie beschrijft de verbazing van beide jonge mannen, toen enkele dagen later berichten, in de kranten verschenen, die vermeldden dat Keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije, de vrouw van Keizer Fransz Jozef, een strandwandelinig van Zandvoort naar IJmuiden had gemaakt!

de onsterfelijke "Sissi"

Volgens Arie de Graaf Jr. - de zoon - van wie het verhaal afkomstig is, is deze korte, doch merkwaardige ontmoeting zijn vader steeds bijgebleven. Geen wonder, immers hij mocht zonder het op dat moment te weten de onsterfelijke "Sissi" in zijn armen dragen!
Arie de Graaf Jr. schreef het verhaal op 70-jarige leeftijd, toen hij in het Bejaarden Pension St.Jozef Rustoord te Beverwijk verbleef.

Hieronder vindt u enkele korte filmpjes over Sissi, o.a. uitgezonden door RTVNH.

{youtube}LPige2_D2kE{/youtube}

{youtube}LZYj8SyZIeA{/youtube}