Het 10-jarige bestaan van de Israelische gemeente


In kerkelijken kring is onder groote belangstelling het tienjarig bestaan van de Israelietische Gemeente herdacht. In de synagoge aan de dr. Mezgerstraat werden wijdingsdiensten gehouden, die werden geleid door den heer J. Rabbie, solist uit het koor van de groote synagoge te Amsterdam.
De voormalige synagoge aan de Dr. Johannus G. Mezgerstraat te Zandvoort
Diverse lokatie's
Plannen
Perceel bouwgrond aan de Mezgerstraat
Dat het ernst was en dat met energie gearbeid werd, kon wel worden afgeleid uit het feit, dat reeds een week later een perceel bouwgrond aan de dr. Mezgerstraat gekocht werd, waar later het kerkgebouw zou verrijzen. Voorloopig werd met den heer Ten Broeke een overeenkomst aangegaan, waardoor althans een voorloopige regelmatigheid in het vervullen van de diensten mogelijk werd. Er werd aan de Brugstraat een perceel gebouwd, waarvan de bovenverdieping als synagoge werd ingericht. Drie jaar werden daar de Sjoeldiensten gehouden. Door overlijden ontviel de heer Veersheim aan het bestuur van Elia. Zijn plaats werd ingenomen door den heer H. van Dam Azn. Deze was een specialiteit op bouwkundig gebied en daarvan heeft men een dankbaar gebruik gemaakt.
Eerste steenlegging
Krantenartikel uit een dagblad uit 1922
Inwijding op 22 augustus 1922
Maar nog grootere belangstelling was er bij de inwijding, die in Augustus 1922 plaats had. Burgemeester Beeckman, Opperrabbijn Onderwijzer, ds. Posthumus Meyes, Rabbijn Coppenhagen, vertegenwoordigers van den kerkeraad uit Haarlem en Amsterdam, ook van de Port. Isr. Gemeente en tal van andere autoriteiten, woonden deze plechtigheid bij. De inwijdingsrede werd gehouden door den Opperrabbijn Onderwijzer uit Amsterdam, voorganger was de heer Lissauer.
Zelfstandig verklaard
Op een vergadering in 1923 in Hotel d'Orange gehouden, werd de gemeente zelfstandig verklaard. De heer De Lieme, die namens het Haarlemsche kerkbestuur tot nu toe de leiding had gehad, droeg zijn taak over op den heer Kouwer, voorzitter van de Gemeente Zandvoort. Als voorlezer werd benoemd de heer De Jong, die na een tweetal jaren in Engeland benoemd werd. Hij werd opgevolgd door den heer M. Frank Azn. en zoo zijn we in ons vluchtig overzicht gekomen tot den toestand van heden.
Doorkijk in de Mezgerstraat richting het Noorden rond 1920
Godsdienstonderwijs
Het Joodsche kerkelijke leven mag zich in een steeds toenemende belangstelling verheugen. Wat ook wordt begonnen, of wat ook wordt aangevangen, het slaagt. En niet alleen dat de uitvoering van de plannen slagen, ze slagen ook meestal heel, heel erg goed. Dat succes, in verschillende onderdeden van het geheel bereikt, is voor het grootste deel te danken aan de groote stuwkracht, die er van den heer Frank uitgaat. Rustig en kalm werkt hij met onverminderde geestkracht en energie. In den breeden kring van Zandvoort's bevolking geniet hij een verdiende hoogachting en een volledig vertrouwen. Onder zijn leiding geeft het godsdienstonderwijs goede resultaten, die tenvolle de goedkeuring steeds verkrijgen van den Operrabbijn. Een dertigtal leerlingen bezoeken trouw en met goed gevolg de lessen, terwijl van de zijde van de ouders de grootste medewerking wordt ondervonden. De vereeniging, die hoofdzakelijk de belangen van de gemeente behartigd is Wesomagto Begagégo en deze vereeniging verricht uitstekend werk. De groote belangstelling komt ook uit in de damesvereeniging Bigdei Koudesj, die de zorg heeft voor het aanschaffen van de gewijde kleeden. Verder moeten we nog het Bouwfonds noemen.
Grondvesten worden verstevigd
De goed geslaagde feestavonden voor dit fonds georganiseerd, bewijzen voldoende, dat ook hier een opgewekte belangstelling heerscht. Dan is er nog de Armenzorg, waaraan tevens een voorschotkas is verbonden. Ook door deze afdeeling wordt aan het Joodsche leven uitstekende diensten verleend. De Zandvoortsche gemeente zelf heeft weinig draagkracht. Gelukkig, dat in dezen zomertijd het moeilijke werk van den heer Frank gewaardeerd wordt door de gasten. Die belangstelling is een steun voor donkerder dagen. En dat het geheel zoo'n gunstig beeld geeft van godsdienstig leven, het is zeker aan den heer Frank te danken, dat de Gemeente in kracht en sterkte zich uitbreidt, wel langzaam, maar zeker en gestadig. Zoo worden de grondvesten verstevigd tot een tijd, zeker nog heel, heel lang na deze plechtige tienjarige herdenking.
Dit artikel verscheen in het Zandvoorts Weekblad van zaterdag, 26 augustus 1937